ESPACIO ALTERNATIVO Y DE INNOVACIÓN. CULTURA Y CONTRACULTURA

Espai on poder compartir iniciatives i experiències innovadores sobre la forma d’entendre, viure i actuar sobre cada territori.

El litoral y la seua ordenació. Le sentir du litorral i el PATIVEL

El litoral està marcat per la complexitat d’un espai de notòria complexitat, format per ecosistemes de gran valor ecològic i que està sotmés a constants pressions antròpiques fruit de l’ocupació urbanística o el turisme que fan d’estos territoris zones altament fràgils que reclamen urgents d’una manera innovadora i eficient.

En este context, sorgixen diferents iniciatives que busquen la conservació dels espais litorals de manera compatible amb el desenrotllament dels nuclis de població costaners. Així sorgix Li sentier du littoral: un parcours vaig privilegiar pour découvrir li bord de mer et ses enjeux (El camí del litoral: una ruta única per a descrubrir el mar i els seus desafiaments). Un espai destinat a l’ús de vianants que permet recórrer l’espai costaner independentment de la seua naturalesa jurídica, i que servix com a ferramenta legal que assegure per a la continuïtat del camí inclús en les zones de propietat privada inclús en els casos d’oposició dels propietaris a fi d’aconseguir el principi d’accés libgre i obert del públic a les vores del mar, promogut per l’Observatori Nacional del Mar i el Litoral per a la costa francesa.

Camino

Sorgix en el cas de la Comunitat Valenciana el PATIVEL (Pla d’Acció Territorial d’Infraestructura Verda del Litoral) , un instrument d’ordenació del territori supramunicipal, amb l’objectiu d’anar més enllà en la gestió d’un espai en què únicament s’ha protegit una sèrie d’enclavaments d’alt valor ecològic però que no dóna cobertura a tot un espai unit per una dinàmica única i vulnerable que en la seua gestió ha d’incorporar tots els espais que ho conformen amb un enfocament que contemple la seua connectivitat a més amb els espais limítrofs.

PATIVEL

Ambdós iniciatives són fruit de la crecient preocupació per la getión d’una manera integrada i sostenible que sorgix a nivell europeu, conseqüència d’una societat que ha passat de percebre el litoral com un espai d’oportunitats econòmiques infinites per a conscienciar-se de la seua fragilitat que han derivat en normatives i instruments de gestió que han anat evolucionant hjacia enfocaments estratègics basats en la integració del litoral i el seu entorn de manera efectiva amb enfocaments holístics d’uns espais en què el seu component ambiental és vident en els ecosistemes de gran riquesa natural, però al seu torn hi ha nuclis poblacions fruit de la tradicional ubicació de les zones costaneres per part del ser humà i com a espais capaços de generar una gran riquesa econòmica. Així, la necessitat d’aprovchar les oportunitats de manera sostenible en estos espais és essencial per al desenrotllament del territori de manera adequada.

Una idea molt interessant present en estos casos és la d’Infraestructura Verda, entesa com la xarxa interconnectada de les àrees naturals i els seus components (cursos d’aigua, aiguamolls, parcs, granges de treball, deriestos, espais oberts etc.) en les que es recolzen les espacioes autòctones i que asseguren el manteniment dels processos ecològics propis de cada regió, permetent així la millora de l’eixiu i qualitat de vida de la societat. En l’actualitat s’associa a dos objectius principals; la conservació i connexió d’espais verds urbans, i la connexió i conservació d’espais verds naturals.

El cas del camí litoral francés, representa un exemple de via verda, entesa com el corredor de comunicació destinat tant a fins recreatius en el seu rol d’itinerari per al gaudi i oci no motoritzat, com per als desplaçaments quotidians de tipus obligat com ara desplaçaments laborals, educacionals etc. la principal senyal d’identitat del qual és la integració de la via amb el paisatge local i els seus senyals d’identitat.

Per a més informació, visitar l’Observatorio Nacional del Mar i el Litoral i el PATIVEL

Economia del Bé Comú

L’Economia del Bé Comú és un model econòmic proposat per Christian Felber amb la finalitat d’anar més enllà de la dicotomia entre la filofilosofia capitalista i la comunista per a donar pas a un model productiu que aconseguisca maximitzar el benestar de la societat per damunt d’interés particulars. Esta idea arreplegada en el llibre homònim a partir del qual, naix un moviment ciutadà l’objectiu del qual és la promoció dels principis de l’Economia del Bé Comú en tots els àmbits per a la construcció d’una societat millor, més igualitària, solidària i justa.

Per a més informació, accés a materials informació d’activitats, visitar la Web de l’Associació Valenciana del Bé Comú

Opcions per a una economia sostenible en la utilitzación de recursos

Ens acostem al punt en què la relació entre economia i medi ambient canviarà radicalment. A la preocupació de la societat per la conservació del territori i els seus valors ecològics no li acampaña una conscienciació sobre les conseqüències del model econòmic actual. Així, l’aproximació al Peak Stuff reprsenta el punt d’inflexió per a la consecució d’un model econòmic que s’allunye de la producció material constant i el seu gran consum associat per a donar pas a nous models de conomía que permeta el desenrotllament de les regions sense el deteriorio mediambiental associat. Per a major informació, es presenta en el següent enllaç l’article escrit per Marta Montojo en el que s’aborden estes qüestions.

Estem prop del Peak Stuff?

Sobre economia circular

L’economia circular ha sigut objecte de debat en Conama 2016. Molts experts van participar en el Congrés Nacional del Medi Ambient trobant en el següent vídeo una explicació de la seua visió en esta qüestió estratègica per a la sostenibilitat.

Per a més informació, visiten la seua  Web

Espais Crítics

Espai destinat al pensament espacial crític, a partir del que realitzar la rcerca i ls activitats generades amb la perspectiva transdisciplinar, ja que més enllá de la disciplina geogràfica, es consideren aspcte de antropologia, sociologia, planejament territorial, història, arquitectura, estudis culturals… i per tant, n el seu plantejamente el grupo està obert a la col·laboració ambinvestigdaros de diverses disciplines per a un anàlisis i incorporació al debat d’idees i coneptes produits per diverses disciplines socials

A la seua Web es troba informació completa del grup, activitats i publicacions

Espais crítics

Territori i societat valencians; noves relacions par a un nou desenvolupament

Dintre de la 33ª Universitat d’Estiu de Gandia, anomenat en aquesta edició «Organització Territorial: De l’escala local a la global», es desenvolpà el curs «Territori i societat valencias; noves relacions per a un nou desenvolupament» en el que es va plantejar com el País Valencià es exemple d’un model econòmic i de gestió política i les seues conseqüències tan negatives des del punt de vista econòmic, social i mediambiental. Es per tant necesari valorar noves alternatives per a trobar un nou model de desenvolupament  en el que el territori, l’ètica i les noves pràctiques de governança territorial com a nous exios d’actuació de les administracions públiques valencianes.

Aquestes idees i altres reflexions queden recollides a la entrevista a realitzada per el programa de 7días de TVSafor al coordinador del curs, el Catedràtic d’Anàlisi Geogràfica Joaquín Farinós Dasí.

Curs d’Introducció a l’Ordenació Territorial

A continuació incloem dos vídeos relatius a dos lliçons del curs impartit pel Dr. Domingo Gómez Orea.

Primera classe del curs gratuït d’Introducción a l’Ordenació Territorial

Segunda classe del curs gratuït d’Introducción a l’Ordenació Territorial

Domingo Gómez Orea, reputat Catedràtic de la Universitat Politècnica de Madrid en matèria Ordenació Territorial, Medi Ambient i Planificació del Desenrotllament Sostenible, destacant entre el seu ampli currículum:

– PhD per la Universitat Politècnica de Madrid

– 35 anys d’experiència professional i acadèmica repartits entre l’empresa privada, l’Administració Pública, l’exercici lliure de la professió i la Universitat, a Europa, África i Amèrica

– Autor únic de 16 llibres, autor principal de 12 llibres, coautor de 3 llibres, autor de 45 capítols de llibres, de 12 estudis o plans publicats en forma de llibre, de 52 articles tècnics o científics i de 68 ponències a congrsos publicades. Destaquen els següents llibres per ser considerats clàssics en la matèria:

  • Avaluació d’Impacte Ambiental
  • Avaluació Ambiental Estratègica
  • Ordenació Territorial
  • Recuperació d’Espais Degradats
  • Consultoria i Enginyeria Ambiental
  • El Paisatge: anàlisi, diagnòstic i metodologia per a inserir-ho en la formulació de plans i projectes

Els vídeos formen part d’un curs introductori a l’Ordenació del Territori en què donar respusta a qüestions com perquè servix l’Ordenació Territorial i com es du a terme, aclarint el concepte i que paper juga en el desenrotllament econòmic i ambiental.

Així, després de la definició de la disciplina es defén la necessitat d’un model territorial entés com la projecció en l’espai de l’estil de desenrotllament holístic (ambiental, conómico i social) . A més, es reflexiona sobre l’anàlisi territorial dut a terme per la disciplina, com a forma d’entendre els processos de qualsevol tipus que tenen lloc i el seu diagnòstic, aprofitant per a la seua valoració com a problemes i oportunitats que permeten la definició d’objectius i el mètode per a aconseguir-los, gràcies a l’adequada conducció del sistema sociofísic manifestat a nivell territorial.

Qüestions com el model territorial per a la planificació conjunta d’economia, medi ambient i societat, com a manera d’aconseguir una adequada qualitat de vida així com la l’oportunitat de gestionar els conflictes ambientals indissociables a la societat actual.

El curs incorpora la conceptualització de l’Ordenació del Territori, els instruments legals que la fan operativa, la metodologia i les tècniques per a donar resposta solvent a este interessant camp de coneixement.

Espacio donde poder compartir iniciativas y experiencias innovadoras sobre la forma de entender, vivir y actuar sobre cada territorio.

El litoral y su ordenación. Le sentir du litorral y el PATIVEL

El litoral está marcado por la complejidad de un espacio de notoria complejidad, formado por ecosistemas de gran valor ecológico y que está sometido a constantes presiones antrópicas fruto de la ocupación urbanística o el turismo que hacen de estos territorios zonas altamente frágiles que reclaman urgentes de una manera innovadora y eficiente.

En este contexto, surgen diferentes iniciativas que buscan la conservación de los espacios litorales de manera compatible con el desarrollo de los núcleos de población costeros. Así surge Le sentier du littoral: un parcours privilégié pour découvrir le bord de mer et ses enjeux  (El camino del litoral: una ruta única para descrubrir el mar y sus desafíos). Un espacio destinado al uso peatonal que permite recorrer el espacio costero independientemente de su naturaleza jurídica, y que sirve como herramienta legal que asegure para la continuidad del camino incluso en las zonas de propiedad privada incluso en los casos de oposición de los propietarios con el fin de lograr el principio de acceso libgre y abierto del público a las orillas del mar, promovido por el Observatorio Nacional del Mar y el Litoral para la costa francesa.

Camino

Surge en el caso de la Comunidad Valenciana el PATIVEL (Plan de Acción Territorial de Infraestructura Verde del Litoral), un instrumento de ordenación del territorio supramunicipal, con el objetivo de ir más allá en la gestión de un espacio en el que únicamente se ha protegido una serie de enclaves de alto valor ecológico pero que no da cobertura a todo un espacio unido por una dinámica única y vulnerable que en su gestión debe incorporar todos los espacios que lo conforman con un enfoque que contemple su conectividad además con los espacios colindantes.

PATIVEL

Ambas iniciativas son fruto de la crecient preocupación por la getión de una manera integrada y sostenible que surge a nivel europeo, consecuencia de una sociedad que ha pasado de percibir el litoral como un espacio de oportunidades económicas infinitas para concienciarse de su fragilidad que han derivado en normativas e instrumentos de gestión que han ido evolucionando hjacia enfoques estratégicos basados en la integración del litoral y su entorno de manera efectiva con enfoques holísticos de unos espacios en los que su componente ambiental es vidente en los ecosistemas de gran riqueza natural, pero a su vez existen núcleos poblaciones fruto de la tradicional ubicación de las zonas costeras por parte del ser humano y como espacios capaces de generar una gran riqueza económica. Así, la necesidad de aprovchar las oportunidades de manera sostenible en estos espacios es esencial para el desarrollo del territorio de manera adecuada.

Una idea muy interesante presente en estos casos es la de Infraestructura Verde, entendida como la red interconectada de las áreas naturales y sus componentes (cursos de agua, humedales, parques, granjas de trabajo, deriestos, espacios abiertos etc.) en las que se apoyen las espacioes autóctonas y que aseguren el mantenimiento de los procesos ecológicos propios de cada región, permitiendo así la mejora de la salid y calidad de vida de la sociedad. En la actualidad se asocia a dos objetivos principales; la conservación y conexión de espacios verdes urbanos, y la conexión y conservación de espacios verdes naturales.

El caso del camino litoral francés, representa un ejemplo de vía verde, entendida como el pasillo de comunicación destinado tanto a fines recreativos en su rol de itinerario para el disfrute y ocio no motorizado, como para los desplazamientos cotidianos de tipo obligado tales como desplazamientos laborales, educacionales etc. cuya principal seña de identidad es la integración de la via con el paisaje local y sus señas de identidad.

Para mayor información, visitar el Observatorio Nacional del Mar y el Litoral y el PATIVEL

Economía del Bien Común

La Economía del Bien Común es un modelo económico propuesto por Christian Felber con la finalidad de ir más allá de la dicotomía entre la filosofia capitalista y la comunista para dar paso a un modelo productivo que consiga maximizar el bienestar de la sociedad por encima de interes particulares. Esta idea recogida en el libro homónimo a partir del cual, nace un movimiento ciudadano cuyo objetivo es la promoción de los principios de la Economía del Bien Común en todos los ámbitos para la construcción de una sociedad mejor, más igualitaria, solidaria y justa.

Para más información, acceso a materiales  información de actividades, visitar la Web de la Asociación Valenciana del Bien Común

Opciones para una economia sostenible en la utilitzación de recursos

Nos acercamos al punto en el que la relación entre economía y medio ambiente va a cambiar radicalmente. A la preocupación de la sociedad por la conservación del territorio y sus valores ecológicos no le acampaña una concienciación acerca de las consecuencias del modelo económico actual. Así, la aproximación al Peak Stuff reprsenta el punto de inflexión para la consecución d un modelo económico que se aleje de la producción material constante y su gran consumo asociado para dar paso a nuevos modelos de conomía que permita el desarrollo de las regiones sin el deteriorio medioambiental asociado. Para mayor información, se presenta en el siguiente enlace el artículo escrito por Marta Montojo en el que se abordan estas cuestiones.

¿Estamos cerca del Peak Stuff?

Sobre economía circular

La economía circular ha sido objeto de debate en Conama 2016. Muchos expertos participaron en el Congreso Nacional del Medio Ambiente encontrando en el siguiente video una explicación de su visión en esta cuestión estratégica para la sostenibilidad.

Para más información, visiten su Web

Espais crítics

Espacios Críticos Espacio destinado al pensamiento espacial crítico, a partir del que realizar la rcerca y ls actividades generadas con la perspectiva transdisciplinar, ya que más enllá de la disciplina geográfica, se consideran aspcte de antropología, sociología, planeamiento territorial, historia, arquitectura, estudios culturals… y por lo tanto, n el suyo plantejamente el grupo está abierto a la colaboración ambinvestigdaros de varias disciplinas para un análisis e incorporación al debate d’idees y coneptes produits por varias disciplinas sociales A su Web se encuentra información completa del grupo, actividades y publicaciones.

Espais crítics

Territorio y sociedad valencianos; nuevas relaciones par a un nuevo desarrollo

Dentro de la 33ª Universidad d’Estiu de Gandía, renombrado en esta edición «Organització Territorial: De l’escala local a la global», se desenvolpà el curso «Territori y sociedad valencias; nuevas relaciones para un nuevo desenvolupament» en el que se planteó como el País Valenciano se ejemplo d’un modelo económico y de gestión política y sus consecuencias tan negativas desde el punto de vista económico, social y medioambiental. Se por lo tanto necesari valorar nuevas alternativas para encontrar un nuevo modelo de desarrollo en el que el territorio, l’ètica y las nuevas prácticas de governança territorial como nuevos exios d’actuació de las administraciones públicas valencianas.

Estas ideas y otros reflexiones quedan recogidas a la entrevista a realizada por el programa de 7días de TVSafor al coordinador del curso, el Catedrático d’Anàlisi Geográfica Joaquín Farinós Dasí.

Curso de Introducción a la Ordenación Territorial

A continuación incluimos dos vídeos relativos a dos lecciones del curso impartido por el Dr. Domingo Gómez Orea.

Primera clase del curso gratuito de Introducción a la Ordenación Territorial

Segunda clase del curso gratuito de Introducción a la Ordenación Territorial

Domingo Gómez Orea, reputado Catedrático de la Universidad Politécnica de Madrid en materia Ordenación Territorial, Medio Ambiente y Planificación del Desarrollo Sostenible, destacando entre su amplio currículum:

– PhD por la Universidad Politécnica de Madrid

– 35 años de experiencia profesional y académica repartidos entre la empresa privada, la Administración Pública, el ejercicio libre de la profesión y la Universidad, en Europa, África y América

– Autor único de 16 libros, autor principal de 12 libros, coautor de 3 libros, autor de 45 capítulos de libros, de 12 estudios o planes publicados en forma de libro, de 52 artículos técnicos o científicos y de 68 ponencias a congrsos publicadas. Destacan los siguientes libros por ser considerados clásicos en la materia:

  • Evaluación de Impacto Ambiental
  • Evaluación Ambiental Estratégica
  • Ordenación Territorial
  • Recuperación de Espacios Degradados
  • Consultoría e Ingeniería Ambiental
  • El Paisaje: análisis, diagnóstico y metodología para insertarlo en la formulación de planes y proyectos

Los vídeos forman parte de un curso introductorio a la Ordenación del Territorio en el que dar respusta a cuestiones como para que sirve la Ordenación Territorial y como se lleva a cabo, aclarando el concepto y que papel juega en el desarrollo económico y ambiental.

Así, tras la definición de la disciplina se defiende la necesidad de un modelo territorial entendido como la proyección en el espacio del estilo de desarrollo holístico (ambiental, conómico y social). Además, se reflexiona acerca del análisis territorial llevado a cabo por la disciplina, como forma de entender los procesos de todo tipo que tienen lugar y su diagnóstico, aprovechando para su valoración como problemas y oportunidades que permitan la definición d objetivos y el método para conseguirlos, gracias a la adecuada conducción del sistema sociofísico manifestado a nivel territorial.

Cuestiones como el modelo territorial para la planificación conjunta de economía, medio ambiente y sociedad, como manera de alcanzar una adecuada calidad de vida así como la la oportunidad de gestionar los conflictos ambientales indisociables a la sociedad actual.

El curso incorpora la conceptualización de la Ordenación del Territorio, los instrumentos legales que la hacen operativa, la metodología y las técnicas para dar respuesta solvente a este interesante campo de conocimiento.

Afegeix el teu comentari

Per favor, deixa el teu nom

El teu nom és obligatori

Per favor, introduir una adreça vàlida de correu electrònic

Una adreça de correu electrònic és obligatoria

Insertar missatge


¡IMPORTANTE! Responde a la pregunta: ¿Cuál es el valor de 4 5 ?

© 2024 All Rights Reserved

Catedra Cultura Territorial Valenciana

loading